Smilets- og Grinets By i EU-kamp

EU-kulturkampen mellem Aarhus og Sønderborg

Regeringsdannelsen betød, at den tidligere borgmester i Aarhus, Nicolai Wammen, blev udnævnt til Europaminister.

Han stillede op som afløser for afdøde Svend Auken og blev valgt med mange stemmer i sin hjemby.

Hvad kommer dette personvalg til at betyde for valget af den danske EU Kulturhovedstad? Man kan gisne om det ene og det andet?

Under alle omstændigheder har det nok ikke gjort det lettere for Sønderborg? Kappestriden mellem Sønderborg og Aarhus vil sikkert tage til i den kommende tid.

De to byer kæmpen om titlen som EU´s Kulturby 2017, medens Cypern skal stille den anden. Nemmere for dem? Tror det ikke!

Historien om byer, der har kæmpet om at blive EU-Kulturhovedstad tog for alvor fart, da danskerne så København blive udpeget i 1996 af EU´s kulturministre.

Til november udpeges den danske vinder. Juryen, der skal indstille enten ”Smilets By”, Aarhus, eller ”Grinets By”, Sønderborg (Sønderborg Sommer Revy har efterhånden skabt dette navn i mange danskeres bevidsthed!), dukker op i begge byer til august for at få smagsprøver på kulturen.

I september skal samme jury komme med den endelige indstilling til Ministerrådet i EU. Der bliver uden tvivl kamp til stregen, og borgerne i Region Syddanmark kan glæde sig over Flensborgs opbakning til Sønderborg. Det tales der sikkert en del om i Bruxelles, at ”en by fra et land bakker op om en by i nabolandet” Hvor tit har man oplevet dette i EU´s historie?

Fra Region Syddanmark har byer som Svendborg og Esbjerg tidligere luftet interesse i at deltage i EU-kapløbet om kulturværdigheden. Esbjerg blev ekstra motiveret, da det lykkedes byens norske venskabsby Stavanger at blive udpeget i 2008. Norge, der ikke er i EU, formåede det ”umulige” at få en by indstillet.

Det samme lykkedes for Tyrkiet, da Istanbul blev udpeget i 2010. Udover EU’s 27 medlemslande har også andre europæiske lande mulighed for at deltage i ordningen.

Esbjerg og Svendborg fravalgte den videre interesse og har satset markant på idrætskulturen i stedet. – ”Hvem kæmper du for Wammen?” ”Danmark!”- Godt svaret!

Var det nu helt tilfældigt, at Århus blev ændret til Aarhus, så Europa kan stave til måske-vinderens navn?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *