TV-sporten på videoafveje?

Er sporten ved at udrangere sig selv i videotekniske – og videorelaterede regelændringer?

image   

”Ind over Ulrik!” lød det ofte fra tilskuerpladserne, når den unge Ulrik le Fevre fra Vejle Boldklub brillerede med sin elegante teknik på klubholdet og på fodboldlandsholdets venstrefløj. Yngre læsere er måske nødt til at google, hvem ”Ulrik” var/er? Det, der stadig kendetegnede fodboldspillet i 50´erne og 60´erne, var enkeltheden og ”menneskeøjet hos en dommer eller linjevogter, der så nuet!”.

image

Ved VM i fodbold i England i 1966 skete der noget, der fik uanede konsekvenser for al sport fremover, fordi dommeren fra Schweiz, Gottfried Dienst, tillod sig at spørge linjevogteren, Tofiq Bahramov fra Sovjetunionen, om bolden var over stregen, da Geoff Hurst scorede for England i finalen mod Vesttyskland. Utallige gentagelser senere lader stadig dette stå åbent, Fakta var, at Bahramov så bolden over kridtstregen med sine egne øjne uden briller og zoomkamera i splitsekundet, der afgjorde kendelsen.

image

Ved den efterfølgende debat mistede TV-sporten som helhed måske noget af sin umiddelbare og fascinerende tiltrækningskraft for mange, fordi videoteknik og slowmotion – plus superslowmotion forsøgte at overtage dommerstandens arbejde i bogstavelig forstand. Alle seere kunne fra nu af se, hvor ”uduelige, langsomme og forvirrede” mændene i sort tøj var, når TV dokumenterede dette med billeder. Kampen, set fra lænestolen, viste jo dette gang på gang via dygtige TV-producere nu endda i farver.

image

Jeg spurgte dengang mig selv, om udviklingen med TV-dissekeringen af sporten stille og rolig ville gå i sig selv igen? Svaret var et klart nej. Allerede ved Fodbold-VM 1970 i Mexico kom der et forsøg på et modtræk fra dommerstanden med gule og røde advarselskort, der skulle minimere volden, som kameraerne/producerne også elskede/elsker at eksponere.

DIGITAL CAMERA

Udviklingen er fortsat i alle idrætsgrene siden dengang. Det helt aktuelle er, at håndbold nu vil prøve med fire dommere på håndboldbanen den 20. aug. 2015 i Skjern, hvor Danmarks bedste herre- og damehold møder hinanden i Super Cuppen. Spændende at se et nyt ”tredje hold” på banen ved siden af de to håndboldhold.Hvem løber i vejen for hvem? For mange kokke fordærver maden – ikke spillet – og dog? Når dette er konstateret, så melder håndbolden også, at der skal afprøves blå kort ved U21 VM, der afholdes lige nu i Brasilien med dansk deltagelse.

image

Er sporten ved at udrangere sig selv i videotekniske – og videorelaterede regelændringer altid suppleret af to kommentatorer, der forsøger at overgå hinanden i at se og forklare det, vi seere for længst har konstateret? ”Video Killed The Radio Star?” Er dette ved at ske for sporten? ”Video Killed The Sporting Star?”

Nu glæder jeg mig vildt til at se ”Den Store Bagedyst 2015” – helst uden slowmotion, når kagerne brænder på og dommere, der får lov til at dømme ud fra synsindtrykket i nuet og smagen i munden!

image

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *