På tirsdag på Mont Ventoux!

tirsdag afgør familien, hvem der skal have æren som Bjergkonge 2015.

Der er tre ruter op ad bjerget. Forskellige sværhedsgrader i stigning.

May the best man win!

Jeg var der første gang i 1967, da cykelverdensmesteren, Simpson, fra England, faldt af sin cykel.

Det er en helt anden historie.

imageimage

Mont Ventoux (1.912 meter) er et bjerg i Provence, Frankrig, 20 km nordøst for Carpentras, Vaucluse. Bjerget ligger i regionen Provence-Alpes-Côte d’Azur. Det gamle navn, Ventour, er dannet ud fra en ligurisk, sproglig rod: went, der betød “bjerg”. Ordet er siden (fejlagtigt) blevet omtolket som en afledning af fransk venteux (= “vindblæst”). Der er dog så meget om snakken, at mistralen ofte blæser hen over bjerget med hastigheder på over 100 km/t (28 m/s) – ofte op til til 300 km/t (83 m/s).

Bjerget kaldes “Det skaldede Bjerg” på grund af kalkstensørkenen, som dækker de sidste 6 km til toppen. Desuden bærer det tilnavnet “Provences kæmpe”. Mont Ventoux danner den yderste, sydvestlige forpost for Vestalperne. Det betyder bl.a., at bjerget ligger 40 km vest for det nærmeste høje bjerg (Signal de Lure).

Vegetationen rummer en sjælden biodiversitet, som skyldes bjergets øst-vestlige længdeakse. Her findes arter, som ellers først træffes nær Middelhavet, alpine planter, skove af Europæisk Lærk, Almindelig Ædelgran, Atlas-Ceder osv. Floraen på Mont Ventoux er på UNESCO’s liste over biosfærereservater.

Ved foden af sydskråningen, dvs. på det tidligere grevskab Venaissins område, findes talrige vingårde, der producerer vine med godkendt oprindelse (AOC-vine) under navnet “côtes de Ventoux”. På grund af den klimaskærm, som bjerget danner, nyder Venaissin godt af et lokalklima, der er mildere, end man kunne forvente. Det betyder, at egnen kan producere frugt og grønsager til resten af Frankrig. Blandt de mest kendte produkter er kirsebær, jordbær, vindruer, meloner, abrikoser og asparges.

Kilde: Wickipedia på nettet.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *