Hvad er godhed?

IMG_0992

Alteret i Bregnet Kirke på Syddjurs

Fantastisk morgenlæsning (for mig!) i sengen, medens dagen langsom dukker op fra mørket.

(Nedenstående er lånt fra www.Videnskab.dk her til morgen på den første søndag i vintertiden)

I modsætning til middelalderen er den moderne verden præget af sammenhængsløshed og mangel på en grundfæstet orden. Tilsvarende er det enkelte menneske overladt til selv at skabe sig mening og sammenhæng i sit liv. Det betyder dog ikke, at orden er afløst af tilfældighedernes spil. Lyt for eksempel til den franske forfatter Etienne de Grellets (1773-1855) bemærkning:

»Jeg vandrer kun denne ene gang gennem denne verden. Derfor, er der nogen venlighed, jeg kan vise, eller en god gerning, jeg kan øve, lad mig øve den nu, lad mig ikke opsætte den, eller overse den, thi jeg skal aldrig mere vandre denne vej.«

Godhed kan manifestere sig på forunderlig og overraskende vis

Etienne de Grellet drager ikke pessimistiske konsekvenser af tilværelsens engangskarakter. Han siger ikke: Hvor er det synd for mig, at det kun sker denne ene gang, hvor er det meningsløst, hvor er tilværelsen absurd. Han fortvivler ikke, han kapitulerer ikke, og han beklager sig ikke.

Han vender det til noget positivt. Hvis jeg kun vandrer gennem verden denne ene gang, må det betyde, at jeg ikke må forpasse muligheden for at vise den venlighed, der kan vises – eller gøre den gode gerning, jeg kan gøre.

Konklusionen er ikke slukøret resignation, men en åben stillen sig ansigt til ansigt med sin skæbne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *